Το Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2017-2019) εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (ημερ.25.05.2017 και Αρ. Απόφασης 82.656) για τα έτη 2017-2019 και διαδέχεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010-2013).
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναγνωρίζει την έμφυλη διάσταση της βίας στην οικογένεια και επιχειρεί να ενσωματώσει τη διάσταση της ισότητας των φύλων, καθώς και μια θυματοκεντρική προσέγγιση στην καταπολέμηση του φαινομένου.
Έχουν καθοριστεί οι ακόλουθοι έξι βασικοί στόχοι προτεραιότητας:
Παρακολούθηση του προβλήματος της βίας στην οικογένεια
Πρόληψη του φαινομένου της βίας στην οικογένεια
Επιμόρφωση και εξειδίκευση των επαγγελματιών
Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας
Ενίσχυση των υπηρεσιών προστασίας και στήριξης θυμάτων βίας στην οικογένεια
Συντονισμός και αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Ο κάθε στόχος προτεραιότητας αναλύεται σε ενδιάμεσους στόχους, δράσεις, φορείς υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα και δείκτες παρακολούθησης των δράσεων . Συγκεκριμένα, το νέο Εθνικό Σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην προώθηση/ υλοποίηση των πιο κάτω θεμάτων:
Ολοκλήρωση της αναβάθμισης των Εγχειριδίων των Διατμηματικών Διαδικασιών για Ενήλικες και Παιδιά σχετικά με το χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια και θεσμοθέτηση τους υπό μορφή Κανονισμών από τη Βουλή.
Προώθηση εφαρμογής μοντέλου για την στήριξη και προστασία γυναικών θυμάτων βίας (Μονάδα Στήριξης Γυναικών)
Προώθηση διαδικασιών Αξιολόγησης/ Διαχείρισης Κινδύνου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Προώθηση συστηματικής διατμηματικής επιμόρφωσης των επαγγελματιών μέσα από την Κ.Α.Δ.Δ. (Κυπριακή Ακαδημία Δημόσια Διοίκησης).
Επιδότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής για πρόσληψη οικογενειακών συμβούλων από τον ιδιωτικό τομέα.
Προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής του περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου του 2016 (N.51(I)/2016).
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια, δεδομένου ότι, πέραν από τη στοχοθέτηση και προγραμματισμό των δράσεων, θα συμβάλει στον ενδοτμηματικό και διατμηματικό συντονισμό των δράσεων/προγραμμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησής τους.
Εθνική Στρατηγική
Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια
Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας