Με γνώμονα την προστασία της ψυχικής υγείας του κάθε παιδιού, τη σχολική, κοινωνική και συναισθηματική επιτυχία όλων των παιδιών, η ΥΕΨ προωθεί την «Διαδικασία Παρέμβασης στο Σχολείο για Χειρισμό Παιδιού με πιθανές Μαθησιακές, Συναισθηματικές ή άλλες Δυσκολίες ως Μηχανισμό Εντοπισμού και Στήριξης Παιδιών (ΜΕΣ), όπως αναφέρεται στην νομοθεσία, 2001».
Κυριότεροι στόχοι του ΜΕΣ είναι:
Η αυξημένη εμπλοκή και συνεργασία του σχολείου, της οικογένειας και του παιδιού ώστε να καλύπτονται οι οποιεσδήποτε ανάγκες του παιδιού.
Η διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών μεθόδων και πρακτικών ώστε να προσαρμόζονται και στις ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών.
Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων σε σχέση με την ψυχική υγεία των παιδιών και η δυνατότητα χειρισμού παρόμοιων θεμάτων στο μέλλον.
Η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης στις δυσκολίες, προτού εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα.
Η αναγνώριση και αναγκών του παιδιού καθώς και των δεξιοτήτων/ δυνατότητων του.
Η προσαρμογή του σχολικού συστήματος στις ανάγκες του παιδιού.
Στα πλαίσια του ΜΕΣ για χειρισμό παιδιών με πιθανές μαθησιακές, συναισθηματικές ή άλλες δυσκολίες, αποφασίστηκαν ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται και έντυπα τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται, προτού παραπεμφθεί μια περίπτωση για αξιολόγηση στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ). Σε περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης, ή ο/η καθηγητής/καθηγήτρια Συμβουλευτικής Επαγγελματικής Αγωγής, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου, διαπιστώσει ότι σ ένα παιδί υπάρχουν δυσκολίες κατά τη μαθησιακή διαδικασία, και χρήζει στήριξης σε διάφορους τομείς, θα πρέπει να ακολουθήσει τον ΜΕΣ.
Προτού συμφωνηθεί η ανάγκη για παραπομπή του παιδιού, θα πρέπει να προηγηθούν δύο συναντήσεις των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας με τους γονείς του παιδιού και ενδεχομένως με το ίδιο το παιδί ή και άλλο/άλλη ειδικό για συζήτηση θεμάτων που αφορούν:
στις ανάγκες που έχει το παιδί μέσα στο σχολείο
στους στόχους που θα τεθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του παιδιού
στις ενέργειες που θα δρομολογήσει ο/η καθένας/καθεμία –όλοι χρειάζεται να ενεργοποιηθούν-, για να καλυφθούν οι στόχοι.
Σε περίπτωση που ο/η Εκπαιδευτικός/η Ψυχολόγος αξιολογήσει, μετά από ενημέρωση που θα έχει από το σχολείο, ότι χρειάζεται να εμπλακεί κατά τη διαδικασία του ΜΕΣ, αυτό θα διευθετηθεί από τον/την ίδια στη συνέχεια.
Τα πιο πάνω, με αναφορά σε συγκεκριμένες ανάγκες, χρειάζεται να καταγράφονται στο έντυπο YΠΑΝ ΥΕΨ Δ01 ή YΠΑΝ ΥΕΨ Μ01. Σε περίπτωση που οι προσπάθειες για στήριξη του παιδιού μέσω του ΜΕΣ δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, και εφόσον υπάρχει συμφωνία του σχολείου με τον/την οικείο/οικεία Ψυχολόγο, στη συνέχεια θα συμπληρώνεται το YΠΑΝ ΥΕΨ Δ02 ή YΠΑΝ ΥΕΨ Μ02 (έντυπο παραπομπής στην ΥΕΨ), για παραπομπή του παιδιού στην ΥΕΨ.
Θέμα
Αρχείο
Ημερομηνία
Οδηγός για την ανάπτυξη εργαλείου και διαδικασίας προσδιορισμού της Αρχής Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού
03/11/2023
Διαδικασία Εντοπισμού και Στήριξης Μαθητών στην ΥΕΨ - Οπτικοακουστικό Υλικό
20/01/2022
Οδηγός διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Τι; Γιατί; και Πώς;
13/10/2022
Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας