ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Χαιρετισμος της Σχολης Κωφων Κυπρου
Η εκπαίδευση των κωφών/βαρήκοων παιδιών της Κύπρου στη Σχολή Κωφών και στα γενικά σχολεία υπήρξε παραδοσιακά προφορική. H ΚΝΓ δεν εντάχθηκε ποτέ στις μεθόδους διδασκαλίας των κωφών/βαρήκοων παιδιών και μόλις τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ως μέθοδος διδασκαλίας στη Σχολή Κωφών και σε ένα ειδικό τμήμα της ένταξης, με την παράλληλη πρόσληψη διερμηνέων της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας. Παράλληλα, η χρήση τεχνολογικών βοηθημάτων και κοχλιακών εμφυτευμάτων, που προσφέρουν καλή ακουστική πρόσληψη στα κωφά/βαρήκοα παιδιά δημιουργεί νέες προοπτικές. Σημειώνεται ότι το 95% των κωφών/βαρήκοων παιδιών εκπαιδεύονται σήμερα προφορικά και δε γνωρίζουν την ΚΝΓ.

Ωστόσο, οι ενήλικες Κωφοί στα σωματεία, αλλά και σε κάθε κοινωνική τους συναναστροφή επικοινωνούν μεταξύ τους στην Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα. Όπως κάποιος Κωφός αναφέρει

"H νοηματική είναι η γλώσσα των Κωφών. Αισθάνονται άνετα μ’ αυτήν. Η νοηματική είναι ένας υπέροχος τρόπος επικοινωνίας. Έχουν τρόπο οι Κωφοί να μιλήσουν μεταξύ τους με τη νοηματική. Αντί να μιλήσουν με το στόμα τους, μιλούν με τα χέρια τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας."

Ο αγώνας για αναγνώριση της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας από τα σωματεία και την Ομοσπονδία Κωφών Κύπρου, ήταν πολύχρονος, επίπονος και συνεχής. Συμπαραστάτης στον αγώνα αυτό ήταν από την αρχή η Σχολή Κωφών, αλλά και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Παιδιών με Απώλεια Ακοής. Η αναγνώριση της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας από την Κυπριακή Βουλή με το Νόμο [66(I)2006] δημιούργησε καινούργια δεδομένα.

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση του Εννοιολογικού Λεξικού της ΚΝΓ. To έργο αυτό, τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική του μορφή, θα επιτρέψει σε ακούοντες, που μαθαίνουν την ΚΝΓ να επαναλαμβάνουν τα νοήματα στον ελεύθερό τους χρόνο καθώς και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, όπως θα γίνεται και με Κωφούς χρήστες της ΚΝΓ.

Στο σημείο αυτό να συγχαρούμε τον επιστημονικό υπεύθυνο για την καταγραφή της ΚΝΓ, Δρα Χρυσόστομο Παπασπύρου, και τα άτομα που αποτέλεσαν τις ομάδες καταγραφής της ΚΝΓ, που δούλεψαν συλλογικά και ακούραστα για την παραγωγή του έργου αυτού.

Χρύσω Στυλιανού,
Διευθύντρια Σχολής Κωφών Κύπρου