ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ, Κ.Ε.Ε.Σ.Κ.

Ασφάλεια και Υγεία

Τομείς Πολιτικής

Μεταδοτικές Ασθένειες

Σαλμονέλα
Η ασθένεια πήρε το όνομά της από μια ομάδα βακτηριδίων που προκαλούν κάποιες ασθένειες στο στομάχι και στα έντερα. Συμπτώματα της ήπιας μορφής της ασθένειας είναι πυρετός, πόνος στην κοιλιά και διάρροια. Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας μας έχουν ενημερώσει ότι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης των σαλμονελώσεων είναι τα μολυσμένα τρόφιμα ζωικής προσέλευσης όπως πουλερικά, βοδινό κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να μολυνθεί κάποιος από την επαφή με μολυσμένα ζώα, ιδιαίτερα με νεαρά ζώα που εύκολα μολύνονται με τη σαλμονέλα, όπως είναι τα κοτόπουλα, τα ερπετά και τα αμφίβια (π.χ. χελώνες, ιγκουάνα, βάτραχοι, φίδια, σαύρες κ.ά.).

Όπως επισημαίνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια της απέκκρισης των μικροβίων στα κόπρανα, εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Δώδεκα εβδομάδες μετά τη μόλυνση, 45% των παιδιών κάτω των 5 χρόνων απεκκρίνουν το μικρόβιο της σαλμονέλας σε σύγκριση με 5% των μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων. Περίπου 1% των ασθενών συνεχίζουν να απεκκρίνουν τη σαλμονέλα για περισσότερο του ενός χρόνοι (χρόνιοι φορείς).

Με βάση τα πιο πάνω, καλούνται οι διευθυντές/ντριες των σχολείων να μην αποδέχονται δωρεές ζώων ούτε και να «φιλοξενούν» στη σχολική μονάδα ζώα που εύκολα προσβάλλονται από σαλμονέλα. Απαραίτητη, επίσης, είναι η αυστηρή τήρηση κανόνων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά το άγγιγμα κατοικίδιων ζώων και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί στις καθαρίστριες των σχολείων ότι είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να καθαρίζουν και να διατηρούν καθαρές τις τουαλέτες και τα πόμολα στις βρύσες και τις πόρτες. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και η χρήση χαρτιού μιας χρήσης για σκούπισμα των χεριών πριν τη λήψη φαγητού είναι μεγάλης σημασίας για πρόληψη μετάδοσης της σαλμονέλας στον άνθρωπο.

Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας