YΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Υ.Σ.Ε.Α.)
Γενικές Πληροφορίες
Προγράμματα
Πρόγραμμα "Ενδυνάμωση" Το πρόγραμμα «Ενδυνάμωση» (SAP) στοχεύει στην ενδυνάμωση και στήριξη μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων. Εφαρμόζεται από την Υ.Σ.Ε.Α., μέσω των Καθηγητών/τριών Σ.Ε.Α., στη Μέση Εκπαίδευση, από το 2015.
Η «Ενδυνάμωση» είναι μια τεκμηριωμένη και βραβευμένη σχολική παρέμβαση πρόληψης και αντιμετώπισης, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση, στήριξη και ενίσχυση, της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων. Έχει αξιολογηθεί ως μια από τις καλύτερες πρακτικές για τη συναισθηματική ενδυνάμωση των νέων καθώς και της πρόληψης ενάντια στη χρήση ουσιών εξάρτησης, από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε από την Αμερικανίδα πρώην εκπαιδευτικό, Sheryl Watson, και εφαρμόζεται διεθνώς τα τελευταία περίπου 35 χρόνια, σε όλες στις βαθμίδες Εκπαίδευσης, με μεγάλη επιτυχία.
Η εμβέλεια του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς και το περιεχόμενό του, το καθιστούν ως το κυρίαρχο πρόγραμμα συναισθηματικής στήριξης του Υ.Π.Π.Α.Ν., στα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Απευθύνεται στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, προσαρμόζεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, και περιλαμβάνει μεγάλο εύρος Θεματικών Ενοτήτων. Συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης συναισθημάτων, στη στήριξη και ενδυνάμωση των συμμετεχόντων και στη βελτίωση του σχολικού κλίματος.
Το πιο πάνω πρόγραμμα εφαρμόζεται από τους Καθηγητές Σ.Ε.Α., οι οποίοι έλαβαν εκτεταμένη εκπαίδευση και πιστοποίηση από την ίδια τη δημιουργό του.
Οι Ομάδες Ενδυνάμωσης (μαθητών, εκπαιδευτικού προσωπικού, γονέων /κηδεμόνων) έχουν μεταξύ άλλων τους ακόλουθους γενικούς στόχους:
Τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο οποίο οι συμμετέχοντες θα μοιράζονται αισθήματα, σκέψεις και ανησυχίες
Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αναγνώριση και στην έκφραση των συναισθημάτων τους με υγιή τρόπο
Την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων
Την ανάπτυξη συμπεριφορών που θα χαρακτηρίζονται από αυτοσεβασμό καθώς και σεβασμό προς τους άλλους
Η λειτουργία των Ομάδων Ενδυνάμωσης πραγματοποιείται σε οργανωμένο σχολικό χρόνο, με προκαθορισμένη διάρκεια, αριθμό συναντήσεων και συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα: Οι ομαδικές συναντήσεις πραγματοποιούνται συνήθως μία (1) φορά την εβδομάδα, σε σχολικό χρόνο, για οκτώ (8) εβδομάδες. Έχουν διάρκεια (δύο) 2 σχολικές περιόδους (90 λεπτών κάθε φορά), και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 12-15 άτομα ανά ομάδα. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν σημαντικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες, αναλόγως της κάθε θεματικής ενότητας, με συγκεκριμένη διάρκεια και στόχους. Η επιλογή των μαθητών/μαθητριών γίνεται από τους Καθηγητές Σ.Ε.Α., σε
συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου, τον Υ.Κ.Τ. και τους Διδάσκοντες. Συντονιστές στις συναντήσεις των Ομάδων Ενδυνάμωσης είναι αποκλειστικά οι Καθηγητές Σ.Ε.Α., οι οποίοι εφαρμόζουν συγκεκριμένα Εγχειρίδια, ανάλογα με τη Θεματική που επιλέγεται από το σχολείο.
Η κάθε σχολική μονάδα εφαρμόζει τις πιο κάτω Θεματικές Ενότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθησιακού πληθυσμού, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων της.
Θεματικές Ενότητες
Βαθμίδα Εκπαίδευσης/ Ηλικίες
Διαχείριση Θυμού
Δημοτική και πρώτες τάξεις Μέσης
Θύματα και Νταήδες
Δημοτική και πρώτες τάξεις Μέσης
Μετά την Κρίση
Δημοτική, Μέση
Αυτοεκτίμηση
Μέση
Κινητοποίηση
Μέση
Φιλία
Μέση
Καινούριος Μαθητής
Μέση
Βρίσκω τον Αληθινό μου Εαυτό
Μέση
Σπάζοντας τον Κύκλο του Εκφοβισμού
Μέση
Οικογένειες σε Μετάβαση (Διαζύγιο, Θετές Οικογένειες)
Μέση
Υγιείς Εφηβικές Σχέσεις
Γ’ Γυμνασίου με Γ΄ Λυκείου
Προχωρώντας Μπροστά
Τελειόφοιτους Μέσης
Στήριξη Προσωπικού
Ενήλικες
Στήριξη Γονέων
Ενήλικες
Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας