ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Άδειες Εκπαιδευτικών


Η παραχώρηση άδειας απουσίας σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης διέπεται από τις πρόνοιες των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών του 1993 έως 2016.

Οι άδειες απουσίες κατηγοριοποιούνται είτε στη βάση της διάρκειας απουσίας του εκπαιδευτικού είτε του λόγου απουσίας του είτε των απολαβών του, δηλαδή η άδεια απουσίας του εκπαιδευτικού είναι δυνατό να είναι λόγω:
  • χρόνου: μικρής ή μεγάλης διάρκειας,
  • λόγου: εκπαιδευτική ή για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή άδεια ασθένειας, και
  • αποδοχών: με ή χωρίς απολαβές.

Άδεια μικρής διάρκειας λογίζεται η άδεια απουσίας μέχρι δώδεκα (12) μέρες και πέρα των δώδεκα (12) ημερών η άδεια λογίζεται ως μακράς διάρκειας.

Η άδεια απουσίας μικρής διάρκειας μέχρι δώδεκα (12) μέρες για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους μπορεί να παραχωρηθεί με πλήρεις απολαβές και εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή. Η αρμόδια αρχή έχει εκχωρήσει το δικαίωμα έγκρισης των αδειών αυτών στους Επαρχιακούς Πρώτους Λειτουργούς Εκπαίδευσης.

Επίσης άδεια απουσίας με πλήρεις απολαβές, μιας μέρας, μπορεί να παραχωρηθεί από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας (
Παρ. 4 της εγκυκλίου 15.1.1 Ημερ. 15/5/2009). Η άδεια αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τις δύο μέρες τη σχολική χρονιά και δίνονται πριν ή μετά από αργίες, διακοπές ή σαββατοκύριακα, όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Η άδεια αυτή λογίζεται ως μέρος της άδειας απουσίας με πλήρεις απολαβές που μπορεί να παραχωρηθεί σε εκπαιδευτικό.

Άδεια ασθένειας με πλήρεις απολαβές μπορεί να παραχωρηθεί, με βάση πιστοποιητικό από αρμόδιο Ιατρικό Λειτουργό, μέχρι 42 ημέρες σε κάθε σχολικό έτος. Αν το Ιατροσυμβούλιο συστήσει τη χορήγηση και άλλης άδειας ασθένειας στον εκπαιδευτικό λειτουργό, η απουσία αυτού λογίζεται ως παράταση της άδειας ασθένειας. H προσκόμιση πιστοποιητικού από Ιατρικό Λειτουργό δεν είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που η απουσία, λόγω ασθένειας, δεν υπερβαίνει τις δύο διαδοχικές ημέρες, νοουμένου ότι ο Διευθυντής ικανοποιείται ότι η απουσία οφείλεται πράγματι σε λόγους ασθένειας. Άδεια ασθένειας χωρίς πιστοποιητικό δεν μπορεί να προηγείται Σαββάτου ή έπεται Κυριακής, δημόσιας ή θρησκευτικής αργίας, άδειας απουσίας ή άδειας ασθένειας, και ούτε δύναται να εγκριθεί αν ο εκπαιδευτικός λειτουργός απουσίασε ή θα απουσιάσει λόγω ασθένειας, χωρίς πιστοποιητικό Ιατρικού Λειτουργού για οκτώ συνολικά ημέρες μέσα στο ίδιο σχολικό έτος (ΜΕPOΣ ΙΙΙ - ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών του 1993 έως 2016)

Σε εκπαιδευτικό λειτουργό, στον οποίο χορηγείται υποτροφία για εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση στο εξωτερικό από, μέσω, ή με την έγκριση της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας ή οποιασδήποτε άλλης αρχής, που εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια για λόγους δημόσιου συμφέροντος, σύμφωνα με όρους που καθορίζονται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε εκπαιδευτικό λειτουργό στον οποίο επιτρέπεται όπως μεταβεί στο εξωτερικό για εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση, είτε με δικά του έξοδα είτε μετά από εξασφάλιση υποτροφίας, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια χωρίς απολαβές, για λόγους δημόσιου συμφέροντος (
Καν.14(2)(3) των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών του 1993 έως 2016).

Σε πρόσωπα, τα οποία αποδέχονται διορισμό σε μόνιμη θέση εκπαιδευτικού λειτουργού, αλλά αδυνατούν λόγω σπουδών να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, είτε γιατί συνεχίζουν σπουδές που άρχισαν πριν από το μόνιμο διορισμό τους, είτε γιατί αρχίζουν σπουδές κατά το σχολικό έτος του διορισμού τους, χορηγείται, αντί εκπαιδευτικής άδειας, άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αντίστοιχης διάρκειας (
Επιφύλαξη Καν.14(3) των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών του 1993 έως 2016).

Άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, είτε για λόγους δημόσιου συμφέροντος είτε όχι, μπορεί να παραχωρηθεί σε εκπαιδευτικό λειτουργό, σύμφωνα με διατάξεις που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο (
Καν. 15(2) των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών του 1993 έως 2016).

Σε περίπτωση που η άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, είτε για λόγους δημόσιου συμφέροντος είτε όχι, υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες, αυτή θα λήγει στις 31 Αυγούστου του ιδίου έτους.

Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι, όταν υποβάλλουν αίτημα παραχώρησης άδειας απουσίας, να δηλώνουν αν η αδεία που αιτούνται είναι με ή χωρίς απολαβές. Αίτημα που δεν καθορίζει το είδος της άδειας δεν θα εξετάζεται.


Θέμα Αρχείο
Έντυπα Υπηρεσίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού

Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας