ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαδικασίες μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες στον Πολίτη/Επιχειρήσεις

Μέση Γενική Εκπαίδευση

Μαθητική στολή και ευπρεπής εμφάνιση
Με βάση την εγκύκλιο dme4280, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2009, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης διευκρινίζει ότι αυτή καθορίζεται από την κάθε σχολική μονάδα με βάση την κοινή λογική και την καλαισθησία, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και διαλόγου με συναινετικές διαδικασίες και με εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών). Για την αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων και εντάσεων αναφορικά με το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης, για την οποία υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και απόψεις, διευκρινίζεται ότι μπορεί να ισχύσει σε κάθε σχολική μονάδα το πιο κάτω πλαίσιο, το οποίο έχει περιληφθεί στους Εσωτερικούς Κανονισμούς διάφορων σχολείων και ήδη εφαρμόζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα:

Ως μη ευπρεπής θεωρείται η προκλητική εμφάνιση και αυτή που παραβιάζει τους επικρατούντες κανόνες της αισθητικής και ηθικής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το σχολείο θεωρεί ως μη ευπρεπή και προκλητική εμφάνιση τα πιο κάτω:

  • Ως υπερβολές θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες και άλλα παρόμοια.
  • Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο και το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής.
  • Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δε συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση, όπως έχει καθοριστεί πιο πάνω.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέρχονται καθημερινά στο σχολείο χωρίς υπερβολές, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, δε συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα.

Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας