Ορισμένα κατηγορήματα χρειάζονται δύο αντικείμενα. Το ένα από αυτά δηλώνει τον αποδέκτη ή τον προορισμό της ενέργειας του κατηγορήματος, και λέγεται κύριο ή πρωτεύον αντικείμενο. Το άλλο δηλώνει το πρόσωπο, το θέμα ή το πράγμα, που μεταβιβάζεται στον αποδέκτη ή στον προορισμό μέσω της ενέργειας του κατηγορήματος, και λέγεται δευτερεύον αντικείμενο.

Παραδείγματα:

Στην πρόταση: Ο πατέρας αγόρασε στο γιό του ένα ρολόϊ για τα γενέθλιά του, η λέξη ΓΙΟΣ είναι κύριο αντικείμενο και η λέξη ΡΟΛΟΪ είναι δευτερεύον αντικείμενο.

Στην πρόταση: Ο καθηγητής διδάσκει πληροφορική στο μαθητή, η λέξη ΜΑΘΗΤΗΣ-(άτομο) είναι κύριο αντικείμενο και η λέξη ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ είναι δευτερεύον αντικείμενο.

Στην πρόταση: Ο οδηγός μεταφέρει το μαθητή στο σχολείο, η λέξη ΣΧΟΛΕΙΟ είναι κύριο αντικείμενο και η λέξη ΜΑΘΗΤΗΣ είναι δευτερεύον αντικείμενο.

Στην πρόταση: Διαβάζω παραμύθια στα εγγόνια μου, η λέξη ΕΓΓΟΝΙΑ είναι κύριο αντικείμενο και η λέξη ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ είναι δευτερεύον αντικείμενο.

Στην πρόταση: Παρακαλώ δείξε μου το σπίτι σου!, η λέξη ΜΟΥ (ενταγμένη στο κατηγόρημα λόγω χωρικής κλίσης) είναι κύριο αντικείμενο και η λέξη ΣΠΙΤΙ είναι δευτερεύον αντικείμενο.

Το υποκείμενο και το αντικείμενο (ή τα αντικείμενα) είναι οι όροι αναφοράς του κατηγορήματος.