ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ  

Μικροί καρποί που αλέθονται ή τρώγονται βραστοί

Τα δημητριακά είναι εύπεπτα από το στομάχι


ΣΙΤΑΡΙ  

Δημητριακό που το αλέθουμε και παρασκευάζουμε ψωμί

Με το σιτάρι παρασκευάζουμε ψωμί


ΚΡΙΘΑΡΙ  

Δημητριακό που χρησιμοποιείται για ψωμί, αλλά και για την παρασκευή μπίρας

Με το κριθάρι παρασκευάζουμε μπίρα


ΣΙΚΑΛΗ  

Πολύ σκληρό δημητριακό που απαιτεί εξαντλητική άλεση για να γίνει αλεύρι

Με σίκαλη παρασκευάζουμε διαιτητικό ψωμί


ΒΡΟΜΗ  

Δημητριακό που τό κάνουμε νιφάδες για να παρασκευάζουμε σούπες

Ταΐζουμε τα ζώα με βρόμη


ΡΥΖΙ  

Λευκός ή κιτρινωπός καρπός που βράζεται για πιλάφι ή αλέθεται για ρυζάλευρο

Η σούπα με ρύζι βοηθάει τον ασθενή να αναρρώσει


ΣΙΤΑΡΟΠΟΥΛΑ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ  

Κυλινδρικός κίτρινος καρπός που βράζεται ή αλέθεται

Το καλοκαίρι τρώμε σιταροπούλα στα κάρβουνα


ΣΟΓΙΑ  

Καρπός με μεγάλη βιολογική αξία

Η σόγια χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κρέατος


ΟΣΠΡΙΑ  

Διάφοροι καρποί με μεγάλη βιολογική αξία που βράζονται ή ψήνονται

Τα περισσότερα παιδιά απεχθάνονται τα όσπρια


ΦΑΣΟΛΙΑ  

Το πιο συνηθισμένο όσπριο

Κάθε Δευτέρα όλοι τρώνε φασόλια


ΦΑΚΕΣ  

Μικρό καφετί όσπριο σε σχήμα φακού που γίνεται πολύ καλή σούπα

Οι φακές έχουν σίδηρο


ΚΟΥΚΙΑ  

Μεγάλο σκουροπράσινο όσπριο που βράζεται

Τα παιδιά δεν τρώνε κουκιά


ΡΕΒΥΘΙΑ  

Κιτρινωπό όσπριο

Τα ρεβύθια είναι νόστιμο φαγητό


ΑΡΑΚΑΣ, ΜΠΙΖΕΛΙ  

Πράσινο όσπριο που τρώγεται βρασμένο καλά

Τα μπιζέλια με τις αγκινάρες κάνουν ωραίο πιάτο


ΣΟΥΠΑ  

Κάθε φαγητό βρασμένο με μεγάλη ποσότητα νερού, ώστε να τρώγεται με το κουτάλι

Οι κυνηγοί τρώνε σούπα το πρωί